dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
دلایل احتمالی بالا بودن NT

اختلالات کروموزومی : مطالعات نشان داده اند که ابتلای جنین به نقایص کروموزومی به ویژه تریزومی های ۲۱ ، ۱۳ و ۱۸ احتمال بالا بودن NT را افزایش می دهد. برای قطعیت این احتمال، بررسی جنین از نظر کروموزومی ضروری است که توسط CVS یا آمنیوسنتز قابل اجرا است .

نقایص قلبی : در ناهنجاری های قلب و عروق در جنین هایی که از نظر کروموزومی غیر طبیعی هستند هم، افزایش NT دیده میشود. برای رد این احتمال انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین ضرورت دارد که بهتر است از هفته ۱۸ حاملگی به بعد انجام شود .

احتقان وریدی در سر و گردن : در صورتی که بدن جنین تحت فشار باشد، مانند موارد پارگی کیسه آمنیون ، فشار مدیاستینوم فوقانی در اثر فتق دیافراگمی، قفسه سینه باریک و دیسپلازی اسکلتی، احتقان وریدی سر و گردن ایجاد می شود و اندازه NT افزایش می یابد. این اختلالات در سونوی سلامت سه ماهه دوم قابل تشخیص اند.

تغییر محتوای ماتریکس خارج سلولی: ژن مسئول بسیاری از پروتئین های ماتریکس خارج سلولی، روی کروموزوم های ۲۱، ۱۸و ۱۳ قرار دارد. در تعدادی از سندرم های ژنتیکی مثل آکندروژنز، استئوژنز ایمپرفکتا ، آکنروپلازی و … این شرایط حاکم است. شجره نامه ژنتیک خانواده می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.

اختلال تخلیه لنفاوی : یک دلیل احتمالی بالا بودن NT ، اتساع حفرات لنف ژگولار است. این وضعیت می تواند یک اختلال یا یک تاخیر تکاملی باشد. اگر اختلال باشد، احتمال سندرم های ترنر و نونان و نقایص مادرزادی عصبی –عضلانی بیشتر است.

کم خونی جنین : اگر منشا کم خونی نقایص ژنتیکی مثل آلفا تالاسمی، کم خونی فانکونی یا عفونت مادزادی یاشد، ضخامت NT افزایش می یابد.

کاهش پروتئین خون جنین : کاهش پروتئین به علت هیدروپس یا سندروم نفروتیک مادرزادی رخ میدهد که ضخامت NT را افزایش میدهد.

عفونت جنینی: عفونت جنین یکی از علل افزایش ضخامت NT است اما در جنین های نرمال از نظر کروموزوم، نیازی به جستجو و ارزیابی عفونت های مادرزادی نیست مگر اینکه در سه ماهه دوم یا سوم ادم گردنی یا هیدروپس جنرالیزه وجود داشته باشد که در این صورت TORCH درخواست میشود. تنها عفونتی که همراه با افزایش NT گزارش شده است، پاروویروس B19 است .

نکته دیگر این است که، در ۶۰-۷۰ درصد جنین های مبتلا به سندروم داون، در این سونوگرافی تیغه استخوان بینی دیده نمیشود لذا همزمان با اندازه گیری ان تی به وجود یا عدم وجود استخوان بینی توجه میشود .

از استانداردهای این سونوگرافی است که علاوه بر دو مورد فوق ، دو قسمت قلب تحت عنوان تریکاسپید و داکتوس نیز بررسی شود.

مشخص شدن زنده بودن جنین، تعیین تاریخ دقیق حاملگی، تشخیص نقص های عمده وچند قلویی از سایر مزایای این سونوگرافی است.

این سونوگرافی در بازه زمانی محدود ۱۱ الی ۱۴ هفتگی قابل انجام است و همانند سایر تکنولوژی های جدید باید توسط افراد آموزش دیده انجام شود.

بنابراین اکنون که علل احتمالی بالا بودن NT را میدانید در درجه اول خونسردی و آرامش خود را حفظ کرده و به ترتیب مشاوره ژنتیک ، آمنیوسنتز ، اکوکاردیوگرافی قلب جنین و سونوگرافی سلامت سه ماهه دوم را انجام دهید . در صورتی که موارد غیر طبیعی در این مسیر دیده نشود، می توان با اطمینان بالایی نتیجه گرفت جنین شما سالم است

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما