dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
تشخیص پیش از تولد ناهنجاری های مادرزادی (PND)

تشخیص پیش از تولد یا PND در حال حاضر مطمئن ترین راه پیشگیری از بیماری های ژنتیک در جامعه است. با انجام به موقع تشخیص قبل از تولد میتوان از تولد نوزادان با بیماری ها و ناهنجاری های مختلف جلوگیری نمود. تشخیص قبل از تولد در واقع به کارگیری روش های تشخیصی مختلف جهت بررسی وضعیت جنین در دوران حاملگی می باشد. از آنجایی که بیماری های ژنتیکی پس از تولد اصولا قابل درمان نمی باشند لذا تشخیص پیش از تولد از اهمیت فوق العاده زیادی برخوردار می باشد.
امروزه با پیشرفت های به عمل آمده در ژنتیک پزشکی، امکان تشخیص قبل از تولد ناهنجاری های کروموزومی و بیماری های ژنتیکی که ژن بیماری زا در آن ها شناسایی شده، وجود دارد.

مراحل تشخیص قبل از تولد بیماری های ژنتیکی

اولین قدم در تشخیص قبل از تولد بیماری های ژنتیکی انجام یک مشاوره ژنتیک می باشد. در مشاوره ژنتیک وضعیت بیماری های ژنتیکی در خانواده زوجین بررسی شده و اطلاعات لازم در خصوص توارث، ریسک بروز و نحوه (امکان) تشخیص این بیماری ها در اختیار آن ها گذاشته می شود. بیماری های ژنتیکی به دسته تقسیم می شوند: بیماری های ژنی و کروموزومی.

بررسی ژنتیکی نمونه جنینی در تشخیص قبل از تولد

نمونه جنینی اخذ شده از جنین به منظور تشخیص قبل از تولد مورد آزمایش های ژنتیکی مختلف قرار می گیرد. آزمایش های تشخیص ژنتیکی به دو صورت سیتوژنتیک (آنالیز کروموزومی) و مولکولی انجام می شوند.

تشخیص بیماری های ژنی

آن دسته از بیماری های ژنتیکی که ناشی از جهش در یک یا چند ژن باشند، بیماری های ژنی نامیده می شوند. بیماری هایی نظیر تالاسمی، هموفیلی، دیستروفی عضلانی دوشن، فنیل کتونوری و بیماری عضلانی-نخاعی وردینگ هافمن که اختلال (جهش) در یک ژن شناخته شده در بروز آن ها دخالت دارد، از جمله بیماری های ژنی شایع در کشور می باشند.

روش های مولکولی در تشخیص قبل از تولد

روش های مختلف در بررسی بیماری های ژنتیکی به منظور تشخیص قبل از تولد روز به روز در حال گسترش می باشند. این بررسی شامل بیماری هایی می شود که عامل بیماری زا، نقص ژنی شناخته شده ای باشد. به عبارتی هر بیماری ژنتیکی که ژن مؤثر در آن شناسایی شده باشد، از لحاظ مولکولی قابل بررسی و تشخیص است. در تمامی سلول های انسانی ماده ژنتیکی یا ژن ها (ماده وراثتی) از جنس DNA می باشد. این ماده در همه سلول های هسته دار بدن مشابه بوده و توالی یکسانی دارند. در تشخیص قبل از تولد بیماری های ژنتیکی با نقص ژنی شناخته شده، بررسی بر روی هر نوع بافت جنینی امکان پذیر می باشد. بافت هایی که به طور متداول برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرد شامل موارد زیر می باشند:

  • بافت پرزهای جفتی
  • سلول های مایع آمنیوتیک
  • خون بند ناف
  • سلول ها یا DNA جنین در خون مادر

روش های کروموزومی در تشخیص قبل از تولد

بررسی کروموزومی (سیتوژنتیک) بر روی نمونه های جنینی در موارد زیر انجام می شود.
1. سن مادر در هنگام حاملگی ۳۵ سال یا بیشتر باشد.
2. وجود فرزند قبلی با یکی از سندرم های تریزومی (مثال سندرم های داون، کلاین فلتر) یا هر اختلال کروموزومی دیگر (سندرم ترنر).
3. وجود اختلال کروموزومی در هر کدام از زوجین از جمله آنیوپلوئیدی (کاهش یا افزایش تعدادکروموزوم)، جابجایی، حذف یا وارونگی کروموزومی دارای ارزش کلینیکی.
4. وجود خطر بالا در جنین برای یک بیماری وابسته به جنس که تشخیص قبل از تولد برای آن بیماری خاص وجود ندارد یا در مواردی که تشخیص ژنتیکی قبل از تولد وجود دارد ولی لازم است جنسیت جنین قبل از انجام آزمایش مشخص گردد.
5. در مواردی که یک والد ناقل کروموزوم X شکننده (Syndrome X Fragile ) باشد.
6. آزمایش های غربالگری مشکوک بر اساس نتایج حاصل از بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی در خون مادر.
7. در موارد سونوگرافی غیرطبیعی از جمله اختلالات آناتومیک در جنین نظیر هیدروسفالوس یا سایر اختلالات که می توانند مرتبط با نقص کروموزومی باشند.

روش های تشخیص قبل از تولد

انجام تشخیص قبل از تولد مستلزم دسترسی به جنین یا نمونه جنینی می باشد که با روش های مختلفی به صورت تهاجمی (Invasive) و غیرتهاجمی (Non-invasive) صورت می پذیرد.
توضیحات بیشتر در ارتباط با روش های تهاجمی و غیر تهاجمی در مطلب (روش های تشخیص ناهنجاری های مادرزادی قبل از تولد جنین) آورده شده است.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما