dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
مرگ داخل رحمی چیست؟

بارداری واقعی مسرت بخش و هیجان انگیز بوده و یکی از شیرین ترین وقایع دوران زندگی یک زن و به تبع آن یک خانواده به شمار می آید. یکی از اتفاقات مهم و متأثرکننده دوران بارداری مرگ داخل رحمی جنین می باشد. بیش از نیمی از مرگ های حوالی زایمان را مرگ های داخل رحمی جنین تشکیل می دهند. عللی که به مرگ داخل رحمی جنین منجر می شوند عبارتند از: علل جنینی (۲۵ تا ۴۰ درصد)، علل جفتی(۲۵ تا ۳۵ درصد)، علل مادری(۵ تا ۱۰ درصد) و علل ناشناخته و توجیه نشده(۲۵ تا ۳۵ درصد). در واقع سقط جنین به از دست دادن بارداری به هر علت قبل از هفته بیستم حاملگی با وزن جنین کمتر از ۵۰۰ گرم و مرگ داخل رحمی به فوت جنین در رحم پس از هفته بیستم حاملگی با وزن بیشتر از ۵۰۰ گرم گفته می شود. شیوع مرگ داخل رحمی ۵ در ۱۰۰۰ گزارش شده است.

حدود یک سوم مرگ های جنین ناشی از ناهنجاری های ساختاری هستند. جدا شدگی جفت شایع ترین علت قابل شناسایی مرگ جنین است. اختلال های مادری سهم اندکی در مرگ های جنینی دارند و افزایش فشار خون و دیابت شایع ترین بیماری های مادری هستند. علت مرگ جنین در سه ماهه دوم و سوم حاملگی می تواند یک علت واحد یا مجموعه ای از علل باشد. علل حاد شامل جداشدگی جفت یا عوارض مربوط به بند ناف، علل تحت حاد شامل عفونت یا نارسایی رحمی-جفتی و علل مزمن شامل نارسایی مزمن گردش خون رحمی- جفتی، دیابت یا اختلال های ایمنی شناسی است. احتمال مرده زایی با پایین بودن سن جنین به شدت افزایش می یابد به طوری که ۷۵ درصد این نوزادان نارس بوده و ۵۰ درصد قبل از هفته ۲۸ حاملگی هستند.

عوامل مؤثر در مرگ داخل رحمی جنین عبارتند از: بیماری های مادر، فشار خون حاملگی، دیابت وابسته به انسولین، بیماری های عفونی مادر و نقص هایی که در اثر عوامل شیمیایی و اعتیاد به وجود می آیند. از موارد دیگر مرتبط می توان به چاقی زیاد، عدم فعالیت، دیابت غیروابسته به انسولین مادر اشاره کرد. وارد شدن ضربه به مادر و جنین خطر آفرین می باشد و ضربه های متوسط تا شدید، خطر مرگ داخل رحمی جنین را افزایش می دهد. از عوامل جنینی مؤثر در این رابطه می توان به عفونت ها، ناهنجاری ها، محدودیت رشد داخل رحمی و جدا شدن زود رس جفت اشاره کرد.

شایع ترین علل جنینی مرگ در سه ماهه سوم بارداری، حوادث بند ناف مانند بند ناف غیر طبیعی (۲۱٪)، پیچیده شدن بند ناف (۱۳٪)، محدودیت رشد داخل رحمی(۱۰٪)، پرولاپس بندناف(۵/۰%) و گره حقیقی(۱/۱٪) گزارش شده است.

مرگ داخل رحمی در زنان کمتر از ۱۶ سال بیشتر بوده و این عامل، خطر مرگ جنین و نوزاد را ۴ برابر افزایش می دهد. در حالی که سن بالاتر از ۳۵ سال خطر مرگ جنین را ۵/ ۱ برابر افزایش می دهد.

مشخص کردن علت مرگ جنین در سازگاری روانی و کاهش احساس گناه مادر، درمان یا مداخله جهت جلوگیری از تکرار آن در حاملگی های بعدی و دادن اطلاعات مفید به سایر اعضای خانواده نقش دارد. با تعیین علت مرگ های داخل رحمی و ارائه راهکارهای مناسب و مفید از میزان این مرگ ها کاسته می شود.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما