dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
سقط مکرر جنین چیست؟

بارداری رویدادی مهم در زندگی هر زن است. برای اکثر زنان،  از دست دادن جنین خصوصا در سه ماه اول بارداری یک تجربه تلخ و دشوار می‌باشد و می‌تواند یک چالش گیج‌کننده و خسته‌کننده برای پزشکان باشد. وقوع سقط مکرر جنین ممکن است ناراحتی‌های عاطفی قابل توجهی را ایجاد کند و پزشکان باید در ایجاد مراقبت‌های حمایتی ویژه سخت کوش باشند. با یک رویکرد مدیریت شده در تشخیص و درمان دقیق، یک نتیجه موفق در بیش از دو سوم زوج‌ها رخ خواهد داد.

سقط خود‌به‌خودی شایع‌ترین عارضه دوران بارداری است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) سقط خود‌به‌خودی را به عنوان دفع یا خارج شدن جنین یا رویان با وزن کمتر از ۵۰۰ گرم قبل از هفته بیستم حاملگی تعریف می‌کند. حدود ۱۵-۱۲٪ حاملگی‌های تشخیص داده شده و ۲۲-۱۷٪ کل حاملگی‌ها توسط سقط خود‌به‌خودی خاتمه می‌یابند.

سقط‌های جنینی آن‌هایی که در هفته 20-10 حاملگی رخ می‌دهد و سقط‌های بعد از این زمان به عنوان مرده‌زایی در نظر گرفته می‌شود. بیشترین ریسک فاکتورها برای سقط مکرر خود‌به‌خودی شامل سن مادر، سقط خود‌به‌خودی قبلی و سیگارکشیدن مادر می‌باشد. اکثر سقط‌های خود‌به‌خودی به ناهنجاری‌های کروموزومی یا ساختاری در جنین نسبت داده شده است.

  • شیوع سقط ۱۵٪ ، احتمال وقوع دو سقط پیاپی۲٪ و احتمال سه سقط ۱٪ می‌باشد.

شیوع سقط با افزایش سن مادر افزایش می‌یابد.

  • در اوایل بارداری احتمال سقط بیشتر بوده و با افزایش سن جنین کاهش می‌یابد بطوریکه زیر شش هفته احتمال سقط ۲۲٪ و در ده هفته ۲٪ می‌باشد.
  • با افزایش تعداد سقط‌ها شانس سقط بعدی افزایش می‌یابد ولی باید به یاد داشت که اکثر این افراد حتی بدون تشخیص و درمان، پیش آگهی خوبی برای بارداری موفق بعدی دارند.

علت سقط مکرر چند عاملی است، ممکن است به علت ناهنجاری‌های ترومبوفیلیک، فیبرینولیتیک ، ژنتیکی، عفونی، کروموزومی، آناتومیکی، اندوکرینی و یا ناهنجاری‌های ایمونولوژیکی باشد، اما بیش از ۳۳٪ موارد ناشناخته باقی می‌ماند.

در بیش از ۵۰٪ موارد یک علت ژنتیکی باعث سقط جنین می باشد. عوامل ژنتیکی دخیل در سقط جنین را می‌توان به دو دسته ناهنجاری‌های کروموزومی و اختلالات تک‌ژنی تقسیم کرد. اختلالات تعداد یا ساختمان کروموزوم‌ها اغلب منجر به سقط و در مواردی هم موجب سقط مکرر جنین می‌شود. درحالی که نقایص ژنی منفرد یا متعدد و وابسته به کروموزوم  X می‌توانند سقط منفرد یا تکراری را باعث شوند.

اختلالات کروموزومی علت عمده سقط‌های خود‌به‌خودی است. در زنان بالای ۳۵ سال سن، ریسک سقط جنین به دلیل افزایش وقوع تریزومی‌ها افزایش می‌یابد. شواهد نشان می‌دهد که ۱۲٪ زنان با سابقه سقط مکرر، ناهنجاری‌های کروموزومی دارند.

ترومبوفیلی یکی دیگر از عوامل شایع سقط مکرر جنین است. ترومبوفيلي در واقع تمايل افزايش يافته به ايجاد لخته در سيستم انعقادي است كه علل مختلفي براي آن مطرح است.

این پدیده موجب ایجاد لخته خون در رگهای تغذیه کننده جنین که در بند ناف قرار دارند،گردیده و به علت نارسایی در انتقال اکسیژن و غذا از مادر به جنین، مرگ داخل رحمی و سقط را موجب می گردد.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما