dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
تشخیص ناهنجاری های کروموزومی جنین سقط شده با استفاده از تکنیک FISH

این روش مکان یابی ژن ها یا توالی های DNA یا RNA را به طور مستقیم روی کروموزوم ها امکان پذیر ساخته است. در تکنیک FISH اسید های نوکلئیک تک رشته ای (معمولا DNA و گاهی اوقات RNA) با یکدیگر برهمکنش داده می شوند، به طوری که کمپلکس ها یا هیبریدهایی را با ایجاد مولکول هایی با تشابه زیاد یا توالی های مکمل را تشکیل دهند. پس از هیبریداسیون اسیدهای نوکلئیک، میزان همسانی توالی ها تعیین می شود. در نتیجه، توالی های خاص شناسایی شده و روی کروموزوم های خاص مکان یابی می شوند.
عوامل ایجاد کننده ناهنجاری های کروموزومی با ایجاد ناهنجاری در تعداد یا ساختار کروموزوم ها از علل مهم ایجاد نقایص مادرزادی و سقط های خود به خودی به شمار می روند که از این میان، ناهنجاری های تعدادی نقش عمده ای را تشکیل داده و قابل تشخیص با تکنیک FISH هستند.

ناهنجاری های تعدادی کروموزوم ها در جنین های سقط شده مثل:

سندرم داون یا تریزومی ۲۱
سندرم داون معمولا به خاطر وجود یک نسخه اضافی از کروموزوم ۲۱ ایجاد می شود. ویژگی های جنین های مبتلا به سندرم داون شامل درجات مختلفی از عقب ماندگی ذهنی، ناهنجاری های سر و صورت، نقایص قلبی و هیپوتونی هستند.

تریزومی ۱۸
در مبتلایان به تریزومی ۱۸، مشکلاتی نظیر عقب ماندگی ذهنی، نقایص قلبی مادرزادی، میکروگنادی و ناهنجاری های کلیوی دیده می شود. نوزادان متولد شده با این ناهنجاری معمولا زیر یک سال فوت می شوند.

تریزومی ۱۳
ناهنجاری های اصلی در تریزومی ۱۳ شامل عقب ماندگی ذهنی، هولو پروزنسفالی، نقایص قلبی مادرزادی، ناشنوایی و نقایص چشمی از جمله کوچکی چشم ها(میکروفتالمی) و عدم تشکیل چشم(آنوفتالمی) می باشند. نوزادان متولد شده با این ناهنجاری عموما زیر یک سال فوت می شوند.

تریپلوپیدی ها و تتراپلوپیدی ها
تریپلوئیدی ها و تتراپلوئیدی ها هم سبب سقط جنین می شوند. در جنین های تریپلوئید، در هر سلول به جای ۲ نسخه از هر کروموزوم، سه نسخه و در تتراپلوئیدی ها چهار نسخه وجود دارد. تمامی جنین های تریپلوئید و تتراپلوئید خودبه خود سقط شده و تولد زنده ندارند.

ناهنجاری های تعدادی کروموزوم های جنسی:
• سندرم کلاین فلتر 47XXY
• سندرم ترنر 45XO
• سندرم جاکوب47XYY
• تریزومیX (47XXX)

موزائیسم تعدادی کروموزوم ها
موزائیسم به معنای حضور دو یا چند رده سلولی از حیث تعداد کروموزوم در سلول های یک فرد می باشد که منشأ آن سلول تخم است ولی از نظر ساختار ژنی یا کرووزومی با هم متفاوت هستند.
موزائیسم کروموزومی نادر نیست و معمولا به دلیل عدم تفرق صحیح کروموزومی در میتوزهای بعد از تولید تخم بروز می کند. موزائیسم در سندرم های نقص تعدادی کروموزومی از جمله سندرم ترنر مشاهده می شود و فنوتیپ این بیماران خفیف تر از مواردی است که در آنها آنوپلوئیدی کامل است. برای بسیاری از ناهنجاری های عددی یا ساختمانی کروموزومی موزائیسم اثبات شده که در حالت غیر موزائیسم معمولا شدت بیماری بیشتر می باشد.

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی به عنوان اولین و مجهزترین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک پزشکی شمالغرب کشور با مطالعه و تشخیص ناهنجاری های کروموزومی جنین سقط شده با تکنیک FISH مسیر درمان صحیح را پیش روی متخصصین مرتبط و خانواده های درگیر با این مشکل قرار می دهد.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما