dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
با اصطلاح درجه خویشاوندی بیشتر آشنا شویم

ازدواج خویشاوندی به ازدواجی اطلاق می شود که در آن زوجین دارای جد یا اجداد مشترک بوده باشند که طبعا به تبع آن حتما دارای ژنهای دقیقا مشابه و مشترک هم خواهند بود.

افراد را برمبنای رابطه فامیلی و تشابه ژنتیکی آن ها که درجه خویشاوندی نامیده می شوند به چند درجه تقسیم می کنند:

خویشاون درجه ۱

شامل والدین با فرزندان و بالعکس و همچنین هریک از فرزندان با همدیگر می باشد. تشابه ژنتیکی در خویشاوندان درجه یک ۵۰ درصد می باشد، پس هر فردی با پدر و مادر و خواهران و برادران خود ۵۰ درصد تشابه ژنتیکی دارد. دوقلوهای تک تخمکی حقیقی از نظر ژنتیکی یکسان بوده و در واقع یک فرد هستند، اما دوقلوهای دو تخمکی مثل برادر و خواهر عادی در نظر گرفته می شوند.

خویشاون درجه ۲

شامل عموها، خاله ها، عمه ها، دایی ها یا برادرزادگان و خواهرزادگان آنهاست. یعنی هر فرد با عمو، دایی، خاله و عمه خود خویشاوند درجه ۲ محسوب می شود و تشابه ژنتیکی در خویشاون درجه دو ۲۵ درصد می باشد. به لحاظ اینکه ازدواج بین خویشاون درجه ۱ و ۲ رایج نیست، از نظر ژنتیکی اهمیت چندانی ندارد.

خویشاون درجه ۳

شامل دخترعمو-پسرعمو، دخترخاله-پسرخاله، دخترعمه-پسردایی، دختردایی – پسر عمه می باشد. تشابه ژنتیکی در خویشاون درجه سه 12/5 درصد می باشد. احتمال اینکه در میان ژن های مشابه انسان تعداد زیادی ژن بیماری زای نهفته در هر دو وجود داشته باشد بسیار زیاد است. پس خطر ازدواج های فامیلی در تشابه ژنتیکی موجود در آنهاست. در ازدواج های دوطرفه یعنی ازدواجهایی که افراد از یک طرف دخترعمو پسرعمو و از طرف دیگر دخترخاله پسرخاله هستند تشابه ژنتیکی ۲۵ درصد و مشابه خویشاوندان درجه ۲ منظور می شوند. به همین علت خطر این گونه ازدواج ها فوق العاده زیاد است.

خویشاون درجه ۴

شامل ازدواج با نوه عمو، نوه خاله، نوه عمه و نوه دایی می باشد که تشابه ژنتیکی بین آنها 6/25 درصد است. خطر ازدواج خویشاون درجه ۴ نصف خطر ازدواج خویشاون درجه ۳ می باشد. در ازدواج های دو طرفه در خویشاون درجه ۴ زمانی که هم نوه عمو و هم نوه خاله باشد تشابه ژنتیکی 12/5 درصد می باشد و خطر آن مشابه خویشان درجه ۳ می باشد. اما در ازدواج هایی که هر دو طرف  نوه باشند خویشاوند درجه ۵ محسوب خواهند شد.

تذکر مهم

برخی از افراد ازدواج هم خونی را با ازدواج های هم گروه خونی اشتباه می گیرند. ازدواج هم گروه خون یعنی ازدواج دو فرد که از نظر گروه خونی سیستم ABO و Rh یکی باشند، برای مثال هر دو گروه خونی +O داشته باشند. اما ازدواج هم خون یعنی ازدواج بین دو فرد خویشاوند که ممکن است گروه خونی یکسان یا متفاوت داشته باشند و نکته مهم این است که ازدواج هم خونی (خویشاوندی) در مقایسه با ازدواج غیرخویشاوندی، ناهنجاری ها و بیماری های ارثی-ژنتیکی بیشتری را متوجه فرزندان خواهد کرد که البته مشاوره ژنتیکی قبل ازدواج، قبل از بارداری و در صورت لزوم انجام آزمایشات ژنتیکی ضروری می تواند در این رابطه کمک مؤثری را به زوجین خویشاوند بعمل آورد و این در حالیست که ازدواج دو فرد هم گروه خونی غیرخویشاوند چنانچه بیماری ارثی-ژنتیکی خاصی در زوجین و در خویشاوندان آن وجود نداشته باشد، برای فرزندان آن نگران کننده و تهدید کننده نخواهد بود.

9
1

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما