ناهنجاری های مادرزادی علت مهم مرگ و میر، بستری، مشکلات خانوادگی و معلولیت ها در جامعه می باشد. این ناهنجاری ها در ۳ درصد متولدین زنده دیده می شود. علل مختلفی نظیر سن مادر، ابتلا به بعضی بیماری ها، مصرف دارو، مواد شیمیایی و مواد غذایی خاص و ازدواج های فامیلی در این زمینه نقش دارند. در این میان بیشترین عامل مؤثر در بروز ناهنجاری های مادرزادی، علل ژنتیکی می باشد. بر اساس شواهد و آمارهای موجود جهانی بیش از ۷۰٪ ناهنجاری های مادرزادی نوزادان علت ژنتیکی داشته و تنها کمتر از ۳۰٪ علل غیر ژنتیکی دارند ضمنا ۳ تا ۴ درصد مرگ و میر نوزادان به دلیل اختلالات ژنتیکی رخ می دهد.
این میزان در ازدواج های فامیلی حدود ۵ تا ۶ درصد می باشد و در ازدواجهای فامیلی دو طرفه تا نزدیک ۱۰٪ می باشد. در این حالت احتمال تکرار معلولیت در فرزندان بعدی خانواده نیز وجود دارد: به عبارت دیگر احتمال تولد کودک معلول در ازدواج های فامیلی ۲ تا ۳ برابر ازدواج های معمولی است. مطالعات نشان داده اند که انواع بیماری های ژنتیکی در ازدواج های فامیلی شیوع بیشتری داشته اند.
با توجه به شیوع به بالای ازدواج فامیلی در کشور، پی بردن به عوامل مرتبط با آن به منظور ارائه راهکاری آموزشی ضرورت دارد.
از نظر مشاوره ژنتیک وقتی افراد خویشاوند ازدواج کرده و یا تمایل به چنین ازدواجی پیدا می کنند، قبل از هر چیز مهمترین اقدام بررسی وضعیت دقیق خانواده، کسب اطلاعات لازم از تاریخچه زندگی بستگان، پیشینیان و اجداد آنها از نظر بیماری های ارثی است. این قبیل تحقیقات ابتدا در بین خویشاوندانی که به برخی بیماری های ارثی مبتلا هستند شروع می شود و رابطه خویشاوندی آنها با والدین، عموها، عمه ها، خاله ها، دایی ها، پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، پسر عموها، دخترعموها و امثال آن بر اساس تنظیم شجره نامه پایه گذاری و بررسی می گردد و سپس تخمین خطر برای فرزندان آن ها محاسبه می گردد. در اکثر موارد مسئله خاص و چشمگیری از نظر بیماری های ارثی که ممکن است آینده فرزندان را تهدید کند مشاهده نشده و زوجین تنها به دلیل خویشاوندی و خطرات حاصل از هم خونی که آن ها را نگران کرده است به مشاوره ژنتیک احتیاج دارند. از طرف دیگر هر فردی از افراد جامعه حداقل از نظر پنج ژن نامطلوب و مضر هتروزیگوت است و این مسئله ای است که نباید از نظر افرادی که قصد ازدواج با نزدیکان خود دارند، دور بماند چون به هر حال ازدواج خویشاوندی وسیله ای خواهد بود برای اجتماع چنین ژن هایی که سرانجام باعث تظاهر خصوصیت نامطلوبی در فرزندان خواهد شد، بلعکس در ازدواج های غریبه (غیر خویشاوند) احتمال آنکه هر دو طرف از نظر ژن به خصوصی هتروزیگوت باشند بسیار ضعیف و احتمال خطر ناچیز است.
- دسته بندی : ازدواج های فامیلی
- کلمات کلیدی :
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟