dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
اهمیت مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج های فامیلی یا خویشاوندی

ناهنجاری های مادرزادی علت مهم مرگ و میر، بستری، مشکلات خانوادگی و معلولیت ها در جامعه می باشد. این ناهنجاری ها در ۳ درصد متولدین زنده دیده می شود. علل مختلفی نظیر سن مادر، ابتلا به بعضی بیماری ها، مصرف دارو، مواد شیمیایی و مواد غذایی خاص و ازدواج های فامیلی در این زمینه نقش دارند. در این میان بیشترین عامل مؤثر در بروز ناهنجاری های مادرزادی، علل ژنتیکی می باشد. بر اساس شواهد و آمارهای موجود جهانی بیش از ۷۰٪ ناهنجاری های مادرزادی نوزادان علت ژنتیکی داشته و تنها کمتر از ۳۰٪ علل غیر ژنتیکی دارند ضمنا  ۳ تا ۴ درصد مرگ و میر نوزادان به دلیل اختلالات ژنتیکی رخ می دهد.

این میزان در ازدواج های فامیلی حدود ۵ تا ۶ درصد می باشد و در ازدواجهای فامیلی دو طرفه تا نزدیک ۱۰٪ می باشد. در این حالت احتمال تکرار معلولیت در فرزندان بعدی خانواده نیز وجود دارد: به عبارت دیگر احتمال تولد کودک معلول در ازدواج های فامیلی ۲ تا ۳ برابر ازدواج های معمولی است. مطالعات نشان داده اند که انواع بیماری های  ژنتیکی در ازدواج های فامیلی شیوع بیشتری داشته اند.

با توجه به شیوع به بالای ازدواج فامیلی در کشور، پی بردن به عوامل مرتبط با آن به منظور ارائه راهکاری آموزشی ضرورت دارد.

از نظر مشاوره ژنتیک وقتی افراد خویشاوند ازدواج کرده و یا تمایل به چنین ازدواجی پیدا می کنند، قبل از هر چیز مهمترین اقدام بررسی وضعیت دقیق خانواده، کسب اطلاعات لازم از تاریخچه زندگی بستگان، پیشینیان و اجداد آنها از نظر بیماری های ارثی است. این قبیل تحقیقات ابتدا در بین خویشاوندانی که به برخی بیماری های ارثی مبتلا هستند شروع می شود و رابطه خویشاوندی آنها با والدین، عموها، عمه ها، خاله ها، دایی ها، پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، پسر عموها، دخترعموها و امثال آن بر اساس تنظیم شجره نامه پایه گذاری و بررسی می گردد و سپس تخمین خطر برای فرزندان آن ها محاسبه می گردد. در اکثر موارد مسئله خاص و چشمگیری از نظر بیماری های ارثی که ممکن است آینده فرزندان را تهدید کند مشاهده نشده و زوجین تنها به دلیل خویشاوندی و خطرات حاصل از هم خونی که آن ها را نگران کرده است به مشاوره ژنتیک احتیاج دارند. از طرف دیگر هر فردی از افراد جامعه حداقل از نظر پنج ژن نامطلوب و مضر هتروزیگوت است و این مسئله ای است که نباید از نظر افرادی که قصد ازدواج با نزدیکان خود دارند، دور بماند چون به هر حال ازدواج خویشاوندی وسیله ای خواهد بود برای اجتماع چنین ژن هایی که سرانجام باعث تظاهر خصوصیت نامطلوبی در فرزندان خواهد شد، بلعکس در ازدواج های غریبه (غیر خویشاوند) احتمال آنکه هر دو طرف از نظر ژن به خصوصی هتروزیگوت باشند بسیار ضعیف و احتمال خطر ناچیز است.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما