dr.rahmanigeneticlab@yahoo.com
اهمیت بررسی کاریوتایپ نمونه مایع آمنیوتیک قبل از تولد جنین

ناهنجاری های کروموزومی به مجموعه ای از اختلالات کروموزومی گفته می شود که بر تعداد و یا ساختار کروموزوم ها تأثير میگذارند. اغلب بيماری هایی که در اثر این اختلالات ایجاد می شوند منجر به عقب ماندگی ذهنی، هایپوپلازی ها و بدشکلی های متعدد در ارگان های مختلف می شوند. تریزومی ۲۱ به عنوان شایع ترین اختلال کروموزومی شناسایی شده در زمان بارداری و همچنين در زمان تولد جنين می باشد و در گزارشات متعدد کشورهای مختلف به عنوان یکی از اصلی ترین اندیکاسيون های ارجاع مادران باردار برای غربالگری به خصوص در مادران با سن بالای بارداری برشمرده شده است. طبق نتایج این مطالعات، انجام غربالگری به منظور بررسی اختلالات کروموزومی و علی الخصوص تریزومی ۲۱ در مادران باردار جایگاه بسيار ویژه ای را در تشخيص قبل از تولد به خود اختصاص داده است. از دهه ۱۹۸۰ مشخص شد که سن مادر یکی از مهمترین عوامل خطر در بروز اختلالات کروموزومی در جنين می باشد و امروزه مشخص شده که بروز تریزومی های شایع از قبیل تریزومی ۱۳، ۱۸ و ۲۱ به طور مستقيم با سن مادری رابطه دارد. آمنيوسنتز رایج ترین تست تهاجمی مورد استفاده برای تشخيص قبل از تولد بيماری های ژنتيکی می باشد و مزایا، معایب و اندیکاسيون های انجام این تست با گذشت زمان روشن شده اند. با روشهای غير تهاجمی غربالگری از قبيل اولتراسونوگرافی، بررسی های غربالگری بیوشیمیایی سرم مادری و تست غیرتهاجمی قبل از تولد DNA، مادران پرخطر شناسایی شده و برای تشخيص ناهنجاری از طریق آمنيوسنتز به عنوان تست استاندارد طلایی برای بررسی اختلالات کروموزومی جنین بعد از هفته ۱۵ بارداری ارجاع داده می شوند.

در طی سالهای اخير استفاده از این تستها برای بررسی های پيش از تولد افزایش داشته است که این افزایش را میتوان به دلایلی از جمله بالا رفتن ميانگين سنی مادران باردار و پيشرفت تستهای غربالگری از قبيل تست های بيوشيميایی، روش های اولتراسونوگرافی و روش غيرتهاجمی غربالگری DNA قبل از تولد در بررسی اختلالات جنين نسبت داد. در مورد تریزومی ۲۱ میتوان گفت که سن بالای مادر (بالای ۳۵ سال) خود به عنوان یک اندیکاسيون مستقل در شناسایی حدود ۳۰ درصد تا ۵۰ درصد موارد ابتلاء به سندرم داون مؤثر است که البته این محدوده میتواند تا حدودی در جمعيت های مختلف متفاوت باشد. استفاده از روشهای غربالگری و سپس ارجاع افراد پرخطر برای انجام آمنيوسنتز این رقم را به حدود ۹۰ درصد افرایش می دهد. گزارش های متعددی از کشورهای مختلف وجود دارند که به بررسی دلایل مراجعه مادران باردار برای انجام آمنيوسنتز پرداخته اند که از این بين نتایج غير طبيعی تست سرم مادری به عنوان رایجترین علت شناخته شده است.

آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

درباره ما

درباره ما

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر رحمانی در دی ماه 1383 به عنوان اولین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی در شمالغرب کشور با ارائه خدمات در 3 بخش سیتوژنتیک،مولکولی و سیتوژنتیک-مولکولی (FISH)  در شهر تبریز در کلینیک تخصصی شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز شروع به کار کرد.

از سال 1385 در مکان کنونی آزمایشگاه واقع در خیابان 17 شهریور جدید تبریز به فعالیت خود ادامه می دهد.

موسس و مسئول فنی آزمایشگاه دکتر سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی می باشد و

بخش روابط عمومی و مالی-اداری با 2 نفر مدرک مهندسی کامپیوتر و کارشناس ارشد ژنتیک 

بخش پذیرش با 3 نفر مدرک کارشناسی مهندسی کامپیوتر،IT وژنتیک

بخش سیتوژنتیک با 2 نفر مدرک دکترای ژنتیک و 6 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش مولکولی با 3 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

بخش سیتوژنتیک- مولکولی با 1 نفر مدرک کارشناس ارشد ژنتیک

و با بیش از یک دهه سابقه درخشان و موفق در زمینه ژنتیک در حال ارائه خدمات می باشد.

بیوگرافی دکتر سید علی رحمانی

سید علی رحمانی دکترای تخصصی ژنتیک پزشکی

  • فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عضو رسمی هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • عضو انجمن ژنتیک انسانی آمریکا
  • مدیرگروه و مؤسس رشته ژنتیک در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی- واحد اهر

 

  • دکتر رحمانی با هدف تحقق بخشیدن به اینکه:

فرزندان باید سالمتر، باهوش تر و زیباتر از والدین خود باشند. اولین آزمایشگاه خصوصی ژنتیک را در منطقه شمالغرب کشور در سال 1386 راه اندازی کردند و با ارئه خدمت در 3 بخش سیتوژنتیک، مولکولی و سیتوژنتیک مولکولی تاکنون بیش از 50 هزار نیازمند به خدمات ژنتیک پزشکی از جمله:

  • مشاوره ژنتیک
  • آزمایشات ازدواجهای فامیلی
  • آزمایشات ژنتیکی مرتبط با ناباروری، مرده زائی و سقط جنین
  • آزمایشات تشخیص پیش از تولد (PND) ناهنجاری های مادرزادی
  • آزمایشات تشخیص پیش کاشتی (PGD) نقص های جنینی قبل از انتقال جنین به رحم مادر
  • آزمایشات مربوط به علت ابتلاء معلولیت های ذهنی و جسمی به منظور پیشگیری از تکرار این بیماری ها
  • آزمایشات مربوط به سرطان های فامیلی و تشخیص نقایص ژنی قبل از ابتلا به سرطان

و … را ویزیت و خدمات تشخیصی ضروری را ارائه داده اند.

آزمایشگاه تحت تصدی ایشان با کادری مجرب(کارکنان با مدرک تحصیلی دکترای ژنتیک و کارشناسی ارشد) با سالها تجربه عملی در خدمت مراجعین محترم می باشد. امید است که بتوانیم در آینده با ارائه خدمات به موقع و با آخرین تکنولوژی و یافته های علمی، افتخارات بیشتری را نصیب این مرکز بنماییم.

درباره ما